Οι 10 εντολές για το σχεδιασμό ιστοσελίδας

Mar 15, 2012

Ιστοσελίδες που μας τραβάνε αμέσως την προσοχή, λειτουργικές, εύκολες στη χρήση, που μας οδηγούν άμεσα στην πληροφορία που ζητάμε, με εφαρμογές που μας εκπλήσσουν ευχάριστα και μας κάνουν να τις προσθέσουμε τη διεύθυνσή τους στις αγαπημένες μας. Αυτές οι ιστοσελίδες έχουν πετύχει στο σκοπό τους. Ας δούμε, πιο αναλυτικά, τι ακριβώς χρειάζεται ο  σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας για να θεωρείται πετυχημένη και να εκπληρώνει το σκοπό παρουσίασης της στο internet: Την αυξημένη επισκεψιμότητα των χρηστών.

 

Η σωστή οργάνωση του περιεχομένου της σε ενότητες που περιέχουν κείμενα και φωτογραφίες τα οποία πρέπει να είναι ελκυστικά, ευχάριστα και λειτουργικά στη χρήση και την ανάγνωση είναι ο πρωταρχικός σκοπός του σχεδιασμού της.

 

Εκτός από αυτό, το marketing μέσω internet είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους ύπαρξης και σχεδιασμού κάθε ιστοσελίδας. Η διαφήμιση των προϊόντων που προβάλλει (ό,τι προϊόντα και αν είναι αυτά, blogs, πολυκαταστήματα, εταιρείες, ηλεκτρονικός τύπος κ.ά.) είναι το ζητούμενο. Το να διαθέτει υψηλή επισκεψιμότητα και στη συνέχεια αυτό να μπορεί να μετατραπεί σε πωλήσεις είναι ο νούμερο ένα παράγοντας.

 

Στη μελέτη για το σχεδιασμό ενός site παίζει σημαντικότατο ρόλο και ο  S.E.O (Search Engine Optimization ή ελληνιστί Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης). Πώς δηλ. μπορεί η ιστοσελίδα μας να εμφανίζεταιστις πρώτες σελίδες μιας μεγάλης μηχανής αναζήτησης (π.χ.Google) σε συγκεκριμένες φράσεις και με λέξεις κλειδιά.  Αυτό είναι και το σημείο που πολλές φορές κάνει τη διαφορά και δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε κάθε εταιρεία που θέλει να έχει μια επιτυχημένη παρουσία στο διαδίκτυο.

 

Αναλυτικότερα:

 

1. Πρέπει η ιστοσελίδα μας να έχει συνοχή και αρμονία με την εικόνα της εταιρείας μας στα έντυπα, την διαφημιστική της επικοινωνία, το προφίλ της και το λογότυπό της. Να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης επικοινωνίας μας.

 


2. Μία ιστοσελίδα πρέπει να είναι λειτουργική. Μέσα σε 3 «κλικ» ο χρήστης πρέπει να βρίσκει αυτό που ζητάει.

 


3. Σχεδιασμός και μελέτη S.E.O.  Η  ιστοσελίδα μας θα πρέπει να διαθέτει κείμενα και κώδικα που θα περιέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες και λέξεις κλειδιά, που θα είναι φιλικές για τις μηχανές αναζήτησης και θα μπορούν να οδηγούν εύκολα στη δική μας. Επιτυχημένη ιστοσελίδα, δηλ. site που κάνει πωλήσεις είναι αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές στις μηχανές αναζήτησης.

 

4.  Η ιστοσελίδα μας πρέπει να συνδέεται με διάφορα δημοφιλή social media, όπως facebook, linkedin, tweeter, flickr κ.ά. Αυτό σημαίνει αυτόματα υψηλή κατάταξη στη βασική μηχανή αναζήτησης του Internet, το Google.

 

5. Το περιεχόμενο του website μας πρέπει να έχει χρήσιμες πληροφορίες για να έχει υψηλή επισκεψιμότητα. Πρέπει να είναι χρηστικό με έναν φρέσκο και μοντέρνο τρόπο ώστε να προσελκύει το χρήστη να το διαβάσει και να βρει εύκολα και γρήγορα αυτό που ψάχνει. «Ξύλινη» και «στημένη» παρουσίαση της εταιρείας μας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.

 

6. Αν καταχωρίσουμε την ιστοσελίδα μας σε ελληνικούς καταλόγους internet (όπως in.gr, pathfinder.gr forthnet.gr vres.gr) καθώς και σε συγκεκριμένους κλαδικούς καταλόγους (vortals), αυτόματα αυξάνουμε το βαθμό επισκεψιμότητάς της σε εγχώριους χρήστες (που συνήθως είναι και οι κατεξοχήν πελάτες μας).

 

7. Flash κινούμενες εικόνες μέσα στην ιστοσελίδα μας, της δίνουν έναν πιο εντυπωσιακό γραφιστικό «αέρα». Καλό όμως είναι να αποφύγουμε μία ιστοσελίδα  full flash  αφού κάτι τέτοιο δεν είναι φιλικό στις μηχανές αναζήτησης.

 

8. Δίνουμε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας τη δυνατότητα να ξέρουν πού ακριβώς θα μας βρουν. Τους βοηθάμε με το να ενσωματώσουμε την εφαρμογή Google maps στη σελίδα «Επικοινωνία». Τους δείχνουμε το δρόμο δηλ., κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

9. Αν είναι δυνατόν η επιλογή του domain να γίνεται περιλαμβάνοντας τη βασική μας λέξη κλειδί.

 


10. Χρησιμοποιούμε το Google Analytics για να παρακολουθούμε την πορεία της ιστοσελίδας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προσπαθούμε να τη βελτιώνουμε συνεχώς, ανάλογα με τα στοιχεία που θα αποκομίζουμε.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς να υπάρχει άδεια μας ή αναφορά του link που να παραπέμπει στο site μας. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.