Άντρες, γυναίκες: Από διαφορετικό πλανήτη ακόμα και στις αγορές

Mar 15, 2012

Πόσες φορές δεν έχουμε παρατηρήσει στα διάφορα μαγαζιά κουρασμένους, βαριεστημένους άντρες να ακολουθούν με νωχελικό βήμα τις συνοδούς τους που επιδίδονται στον αγώνα του shopping therapy; Πολλοί είναι στα όρια κατάρρευσης, απογοήτευσης και δείχνουν να υπομένουν ένα μαρτύριο δίχως τέλος καθώς συνοδεύουν τις συντρόφους τους στις εξορμήσεις τους στην αγορά. Από την άλλη, οι γυναίκες επιδεικνύουν την ίδια στιγμή εξαιρετική αντοχή, ενέργεια χωρίς όρια και ακατανίκητη επιθυμία να μπουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα, να δοκιμάσουν όλα τα ρούχα,παπούτσια που θα βρεθούν στο πεδίο της όρασής τους και  χωρίς καμία διάθεση να σταματήσουν παρά μόνο όταν κλείσει και το τελευταίο κατάστημα.

 

Είναι κάτι περισσότερο από πασιφανές ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις αγορές οι άντρες από τις γυναίκες.

 

Αυτές οι διαφορές είναι διαρκές αντικείμενο ερευνών στο μάρκετινγκ. Οι γυναίκες είναι πληθυσμιακά περισσότερες σε πολλές χώρες και σε αγορές όπως η αμερικανική είναι αυτές που παίρνουν το 75% των αγοραστικών αποφάσεων.

 

Σύμφωνα με έρευνες, για τις γυναίκες τα ψώνια είναι μία ασχολία που παίρνει χρόνο, είναι κάτι σαν ιεροτελεστία που ξεκινάει με το window shopping, το «χάζεμα» στη βιτρίνα και συνεχίζεται με την εφόρμηση μέσα στο κατάστημα. Εκεί οι γυναίκες θα περιηγηθούν ανάμεσα στα εμπορεύματα, θα τα ξαναδούν με προσοχή, θα τα αγγίξουν, θα κάνουν ερωτήσεις για αυτά και θα τα δοκιμάσουν.

 

Στην αντίπερα όχθη, οι άντρες για τους οποίους τα ψώνια είναι μία αποστολή που πρέπει να εκτελεσθεί γρήγορα, εύκολα και όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτα». Ένας άντρας πριν ξεκινήσει για ψώνια ξέρει πάντα τι ακριβώς θέλει να αγοράσει, π.χ. θέλει να αγοράσει ένα πουκάμισο, γαλάζιο, χωρίς μανικετόκουμπα. Στόχος, το γνωστό κατάστημα με πουκάμισα. Το πουκάμισο εντοπίζεται γρήγορα, ο άντρας έρχεται σε όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με το προσωπικό (όχι άσκοπες και περιττές ερωτήσεις), δοκιμή, ταμείο, «αποστολή- γαλάζιο πουκάμισο» εξετελέσθη. Τι ήταν σημαντικό για αυτόν; Ότι έκανε την αγορά του γρήγορα και χωρίς να έρθει σε ιδιαίτερη επαφή με τους υπαλλήλους του καταστήματος.

 

Οι γυναίκες, από την άλλη, δίνουν μεγάλη σημασία στο προσωπικό ενός καταστήματος και στην εξυπηρέτηση, αλλά και στο κατάστημα το ίδιο, τη διακόσμησή του, πού ακριβώς βρίσκεται και τι υπάρχει γύρω από αυτό και πόσο ικανοποιημένες και χαρούμενες φεύγουν αφού κάνουν τα ψώνια τους εκεί.  Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Οι διαφορές αυτές όμως, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’όψιν από πολλά καταστήματα που μεταχειρίζονται γυναίκες και άνδρες το ίδιο, αντί να τις χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος.

 

Η New York Times της 2.7.2008, δίνει ένα φωτεινό παράδειγμα που ακολουθεί τη λογική των διαφορών. Μια κατασκευαστική αμερικανική επιχείρηση εξειδικεύεται στα εμπορικά κέντρα και λαμβάνει τις αγοραστικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών πολύ σοβαρά υπ’όψιν για την ανάπτυξη και κατασκευή νέων κέντρων.

 

Οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες βασίζονται αποκλειστικά στους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διακοσμητές και φυσικά, στην εμπειρία τους για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου. Σχεδόν ποτέ δεν ζητάνε την άποψη του γυναικείου πληθυσμού της κάθε περιοχής, στην οποία κατασκευάζουν το κέντρο, δηλ. αγνοούν τη γνώμη του κύριου πελάτη τους.

 

Για την κατασκευαστική εταιρεία στην οποία αναφέρεται η New York Times, η συμμετοχή γυναικών  από την περιοχή στην οποία θα χτιστεί ένα νέο κέντρο, κρίθηκε απαραίτητη, ώστε το εμπορικό κέντρο να είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις. Αυτό σημαίνει πολλά πλεονεκτήματα για το εκάστοτε εμπορικό κέντρο. Μπορεί να δείξει τι συγκεκριμένα καταστήματα μπορούν να συμπεριληφθούν, τι εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής θα περιλαμβάνει, πόσο μεγάλο θα είναι, πόσο ευρύχωρο το πάρκινγκ, πόσο ευχάριστο το αρχιτεκτονικό σχέδιο, πόσο φιλικό προς το περιβάλλον, και ποια θα είναι η διακόσμηση των κοινόχρηστων χώρων. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι ο κατασκευαστής θεωρούσε το κέντρο σαν ένα απλό κτίριο που θα εξυπηρετούσε ένα συγκεκριμένο σκοπό ενώ οι γυναίκες, σαν έναν προορισμό πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων.

 

Μετά την κατασκευή του, το νέο αυτό κέντρο αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία αφού συγκέντρωσε τις προτιμήσεις των γυναίκων, ανάμεσα σε άλλα 12 και κυρίως, σε σύγκριση με ένα καινούργιο εμπορικό που χτίστηκε εκεί σύμφωνα με τα παλιά πρότυπα.

 

Βλέπουμε, λοιπόν, πώς μία λεπτομέρεια, η διαφορά στον τρόπο που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τις αγορές σε σχέση με τους άντρες, έγινε η βάση για την αλλαγή στο χτίσιμο ενός ολόκληρου εμπορικού κέντρου με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Άρα, το συμπέρασμά μας είναι ότι η έρευνα της αγοράς αλλά και η συμμετοχή των καταναλωτών στην ανάπτυξη νέων προϊόντων μπορούν να παίξουν για άλλη μια φορά, καταλυτικό ρόλο για την επιτυχία.

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς να υπάρχει άδεια μας ή αναφορά του link που να παραπέμπει στο site μας. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.