Αξιοποιήστε τους παλιούς σας πελάτες

Mar 15, 2012

Κρατήστε επαφή. Αξιοποιήστε τους παλιούς σας πελάτες.

       

Οι πελάτες που είχατε κάποτε και ήταν και ευχαριστημένοι, αποτελούν το πιο γερό χαρτί για την επιχείρησή σας, και χρειάζονται την καλύτερη μεταχείριση.Ένας ικανοποιημένος πελάτης είναι η καλύτερη διαφήμιση, και κοστίζει μέχρι και σαράντα φορές λιγότερο από το να προσεγγίσεις έναν καινούργιο. Γι’ αυτό, καλό είναι να φροντίσετε να μην τους χάσετε, αναπτύσσοντας ένα συνεχές πρόγραμμα επικοινωνίας μαζί τους.   

 

Δημιουργήστε μια λίστα (database). Eπαγγελματικές κάρτες, κατάλογοι με διευθύνσεις και τηλέφωνα, τιμολόγια, πρώην συνάδελφοι, προμηθευτές, φίλοι και συγγενείς πρέπει να μπουν σε μία λίστα, για να μπορείτε να ‘φρεσκάρετε’ τη σχέση σας μαζί τους.

 

Επιλέξτε τα μέσα επικοινωνίας. Ο πιο προσωπικός και άμεσος τρόπος, που όμως απαιτεί χρόνο και από τις δύο πλευρές, είναι ένα τηλεφώνημα. Ωστόσο, ένα e-mail μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικό, αρκεί να μην είναι ‘τυποποιημένο’. Τα social media είναι ένα καλό μέσο για να κοινοποιείτε τα σχέδιά σας, αλλά αποτελούν ένα πιο ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας, που ίσως πολλοί να μην ακολουθούν.

 

Αποφασίστε τι θα πείτε. Όταν προσεγγίζετε έναν παλιό πελάτη, καλό είναι να έχετε προετοιμάσει κάποια προσφορά ή έκπτωση ‘ειδικά για εκείνον’. Έτσι, και τους ευχαριστείτε και έχετε περισσότερες πιθανότητες να μιλήσουν για εσάς σε τρίτους, τους υποψήφιους δηλαδή για εσάς νέους πελάτες.

 

Ασχέτως από το πόσο καλά πάει η επιχείρησή σας, η επαφή με τους πελάτες σας είναι σημαντική. Το word of mouth (από στόμα σε στόμα) λειτουργεί μόνο εφόσον έχετε αφήσει τον πελάτη σας ευχαριστημένο τόσο με το προϊόν ή την υπηρεσία σας, όσο και με τη μετά την πώληση σχέση που διατηρείτε μαζί του.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς να υπάρχει άδεια μας ή αναφορά του link που να παραπέμπει στο site μας. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.