Facebook Marketing και Διαφήμιση

Mar 15, 2012

Η δημιουργικότητα έχει πρόσωπο!

 

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, και η διαφήμιση μέσω αυτών δε θα μπορούσε παρά να είναι ένα φυσικό επακόλουθο. Ήδη, τα δύο τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα των διαφημίσεων μέσω Facebook έχει αυξηθεί, με περισσότερο από το 20% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Και, σύμφωνα με έρευνες, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, εφόσον φυσικά έχουν ακολουθήσει την κατάλληλη στρατηγική. Επειδή με τις Facebook ads, οι διαφημίσεις στοχεύουν σε μερικές χιλιάδες άτομα, που είναι στην πραγματικότητα το προοριζόμενο κοινό σας, σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε σωστά την πρώτη σας διαφημιστική καμπάνια στο Facebook.

 

Προσδιορίστε τους στόχους σας. Πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τι θέλετε να πετύχετε με τη συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια: αναγνωρισιμότητα, ευαισθητοποίηση, επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας; Εάν είστε σε θέση να ξεκαθαρίσετε το τι θέλετε, στο Facebook θα βρείτε μία σειρά από επιλογές διαφήμισης, για την καλύτερη  δυνατή αποτελεσματικότητα της καμπάνιας σας.

 

Στοχεύστε σοφά και δημιουργικά. Το σύστημα διαφημίσεων του Facebook, μέσω του Facebook interface σας επιτρέπει να στοχεύσετε τις διαφημίσεις σας στο κοινό που σας ενδιαφέρει, δίνοντάς σας ενδιαφέροντα δημογραφικά στοιχεία, όπως ηλικία, φύλο, ενδιαφέροντα, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, τόπος διαμονής. Η σωστά στοχευόμενη διαφήμιση, εξοικονομεί χρήμα και κάνει την καμπάνια σας πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική.

 

Δημιουργήστε ένα ωραίο γραφιστικό σχέδιο. Οι πιο αποτελεσματικές διαφημίσεις είναι εκείνες που έχουν μία ωραία εικόνα και συνοπτικό, σαφές κείμενο-μήνυμα. Βεβαιωθείτε ότι η εικόνα σας ακολουθεί μία συγκεκριμένη αισθητική και το κείμενό σας έχει συμπεριλάβει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, χωρίς να κουράζει.

 

Αναπτύξτε συνδυαστικές κινήσεις και στρατηγικές. Κάντε τη διαφήμισή σας διαδραστική, παραρακινώντας τους χρήστες να σκεφτούν, να παίξουν ή ακόμα και να δημιουργήσουν κάτι για εσάς, με τη μορφή διαγωνισμού. Όσοι δημιουργούν μία  Business Costume Page και μία viral εφαρμογή έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα, αφού πάνω από το 90% των χρηστών αρέσκεται σε τέτοιου είδους ενέργειες, διαδίδοντας viral για λογαριασμό σας. Έτσι, το μήνυμά σας έχει περισσότερους αποδέκτες, και μάλιστα χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

 

Δημιουργήστε έρευνες. Το ζητούμενο είναι η πρωτοτυπία και η εγρήγορση. Κάντε τους χρήστες να συμμετέχουν στην έρευνα, αλληλεπιδρώντας ο ένας με τον άλλον, ώστε να αντιληφθούν άμεσα αυτό που προσπαθείτε να τους προωθήσετε. Είναι ένα γοητευτικό ταξίδι, με πολλούς συνεπιβάτες.

 

Μετατρέψτε τους φίλους/fans σας σε πελάτη. Αναπτύξτε μία σωστή στρατηγική και δημιουργήστε σχέσεις που θα κρατήσουν τους πελάτες σας συνδεδεμένους με αυτό που κάνετε. Εφόσον οι χρήστες δέχονται το αίτημα φιλίας σας,εκμεταλλευτείτε το δημοσιεύοντας τις πληροφορίες και τα μηνύματά σας, πετυχαίνοντας στοχευμένες πωλήσεις.

 

Ανταλλάξτε πληροφορίες. Μία πολύ σημαντική Facebook Marketing στρατηγική είναι η σύνδεση και η ανταλλαγή πληροφοριών του Facebook με το Twitter, το όπιο είναι εξίσου ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για επιχειρηματίες, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία και με διαφορετικό σκοπό και στόχο χρήσης. Έτσι, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε περισσότερα κοινά και να μάθετε εύκολα πολλά θέματα που σας αφορούν, όπως το τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας και τι σχόλια ακούγονται για εσάς.

 

Αντιμετωπίστε ουσιαστικά τις κοινές ανησυχίες. Πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν ερωτηματικά και αναστολές για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Μέσω της αμφίδρομης και άμεσης επικοινωνίας στο Facebook, μπορείτε να τους λύσετε ανά πάσα ώρα και στιγμή οποιαδήποτε απορία και να εξαφανίσετε τις όποιες αμφιβολίες και ανασφάλειές τους, δημιουργώντας έτσι πολύ περισσότερες πιθανότητες για να αγοράσουν το προϊόν ή την υπηρεσία σας.

 

Προωθήστε το site σας με ενημερωτικά άρθρα. Μία στρατηγική Facebook που χρησιμοποιείται για τη γρήγορη ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού-στόχου σας. Προωθήστε το site σας με ενημερωτικά άρθρα και μάθετε ποιοι από τους χρήστες ενδιαφέρονται, φέροντάς τους υποσυνείδητα πιο κοντά στην αγορά του προϊόντος σας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς να υπάρχει άδεια μας ή αναφορά του link που να παραπέμπει στο site μας. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.